Prakriti – kroppstype og sinnstype

Din kropps- og sinnstype, konstitusjon eller Prakriti på sanskrit, er basert på Dosha ‘ene, Vāta, Pitta og Kapha. Vāta, Pitta og Kapha er de tre styrende prinsippene vi har i kroppen: og du kan enten være Vāta, Pitta, Kapha, eller blanding av Dosha ‘ene.

Kjennskap til din type gir oss en forståelse hvorfor vi gjør det vi gjør, og gir oss en bedre forståelse ovenfor andre mennesker. Jo mer vi forstår vår kroppstype, jo mer innser vi at mennesker er forskjellige. Og forskjeller kan være vanskelig å takle i ett forhold (familie); for eksempel temperaturen i stua. En Pitta person vil gjerne ha det kjølig, mens Vāta og Kapha vil ha det varmt. Det kan fort bli en konflikt, og det beste er ha en felles forståelse for hverandres kroppstype, og sette pris på hverandres forskjeller. Å ha kjennskap til din kroppstype vet du også hvilken type mat og livstil du tolerere og hva som bør unngås. Se et lite eksempel nederst.

Les også artikkelen om ‘Dosha ‘ene her‘.

Vāta

Vāta er jo som kjent bevegelse, luft som vi puster inn og ut, hender som viser tegn, berøring, føttene som går, danser og springer, øynene som blinker, munnen som ler, snakker og spiser. Det er variasjoner i det de gjør. Vāta personer tenker fort, humøret og energinivået forandres raskt. Vāta er som vinden; lett, forflytte seg fort, kald og tørr. Fysisk har Vāta personer tendens til å være høy og tynn (når de er ung), eller de kan være lav og mindre robust. Vāta er kald, så personer har ofte kalde føtter og hender. Vāta har også kvaliteten tørr, så huden kan være tørr og ru. Vāta personer er energetisk og går fort, men de er mer sprintere enn langdistanse løpere, da de har mindre utholdenhet. Fordøyelsen til en Vāta er uregelmessig, bra den ene dagen, mens dårlig fordøyelse den andre dagen. Fordi Vāta er tørr, så er personen utsatt for forstoppelse spesielt ved reise. Så Vāta person trenger gjerne varme, små retter, holde seg varm og bør være hydrert. Unngå både tørr mat og vær. Vāta er sårbar for forkjølelser om vinteren, så varm mat, lue og skjerf hjelper en Vāta person. En person med Vāta sinn er alltid i bevegelse. De fleste har veldig aktiv tankevirksomhet og er velsignet med stor fantasi og kreativitet, og blir ofte overstimulert. De lærer fort, men beklageligvis glemmer de også fort. De er god i språk og elsker å prate. Hvis de kommer i ubalanse blir de ofte nervøs og redd.

Nøkkelord: Snakker, tenker og beveger seg raskt, energetisk, kreative, uregelmessig, nervøs, kald, tørr, variasjoner

Pitta

Pitta er ild – forbrenning, kroppstemperatur, skarp intelligens, fysisk sterk, lidenskapelig og har temperament. Pitta personer er dynamiske og reaktiv. De liker å finne løsninger, ta avgjørelse og er mål orienterte. Pitta kroppen er middels bygd, har ofte rødt hår, fregner, rødt ansikt, de har mer rynker og tendens til å miste håret i voksen alder. Fordi en Pitta person har masse energi og er fokusert, er de ofte gode idrettsutøvere. En av Pitta store utfordring er når de ikke får mat i tide eller blir overopphetet, da blir de gjerne opphisset og irritabel. På grunn av «ild» elementet har Pitta en perfekt forbrenning, så på grunn av deres energiske aktivitet, trenger de mange små måltider. Siden fordøyelsen er sterkest midt på dagen, er det nødvendig for en Pitta å spise dagens største måltid da, hvis ikke kan de bli sint og irritabel. En Pitta person liker ofte sterk mat og krydder, men da blir de gjerne ubalansert og resultatet gjerne irritabel eller de får sure oppstøt. Avkjølende mat og drikke vil ofte hjelpe Pitta. De blir ofte overopphetet, så de bør unngå sterk sol og tøff trening. De bør beskyttes seg mot sola siden hud og øyner er ekstra følsomme, ski og svømming er fine aktiviteter for å holde dem kjølig. Så de bør unngå for mye konkurranse, da deres sterke konkurranseinstinkt ofte gjør dem overopphetet og irritert.

Nøkkelord: Problemløsere, fokusert, sterkt konkurranseinstinkt, de er gode ledere, skarp intelligens, varm, god forbrenning

Kapha

Kapha betyr solid; slik som bein, muskler, fett og sener. Kapha er som jorda, kjølig, fuktig, solid og noe tung. Kapha personer er stødig og sterk, både fysisk, psykisk og følelsesmessig. De har også en søthet slik som våren, og som våren, kan Kapha personer være treg, men du kan være sikker på at de vil dukke opp. Fysisk er Kapha sterk og har utmerket utholdenhet, de er solid bygd, men ikke nødvendigvis stor. Kapha personer liker normalt mye fysisk aktivitet, men det kan være utfordrende å komme i gang. Det er nødvendig med fysisk aktivitet, for ellers har de tendens til å bli lat og doven. Regelmessig aktivitet, gjerne energetisk trening og helst utendørs er en god ting for en Kapha person. De gjør det bra i lagsport slik som basketball og fotball. Kapha bryr seg ikke mye om vind og sol slik som Vata og Pitta, men de føler seg ubehagelig og sårbar i våt og fuktig vær. Søvn er Kapha sin beste venn, innsovningen går fort og de sover godt om natten. De har ofte problemer med å våkne om morgenen, så de trenger gjerne en dytt for å komme i gang. Kapha har god appetitt og elsker mat, og spiser mer enn det de trenger. Kapha personer har treg metabolisme, og de legger lett på seg. Hvis de spiser for tung mat, kan de bli overbelastet, tett nese og hoste. Kapha er stødig, og det kan bremse dem opp siden de gjør oppgaven så bevisst og metodisk. Det tar lengre tid for en Kapha person å lære noe, men de glemmer ikke så lett. Å ta en beslutning kan være vanskelig, de bør helst ikke ha for mange muligheter.

Mentalt er Kapha stødig, tålmodig, omtenksom og pålitelig, og følelsesmessig er de søt og medfølende. De er omgjengelig, og bryr seg ikke mye om forandringer. Det er sjelden at en Kapha person blir sint, overveldet eller frustrert. De trenger mye stimulering for ellers kan de trekke seg tilbake til seg selv eller bli sløv. De elsker rutiner, og alt av forandringer må gjøres gradvis, gjerne en langsiktig og detaljert planlegging.

Nøkkelord: Solid, sterk fysisk og psykisk, utholdende, unngå fuktig vær, blir lett doven, omtenksom og pålitelig.

Eksempel

En person er sjelden bare Vāta, Pitta eller Kapha. De fleste har to fremtredende Dosha ‘er slik som Vāta-Pitta, Vāta-Kapha, Pitta-Vāta, Pitta-Kapha, Kapha-Vāta eller Kapha-Pitta. Det er også sjelden å finne personer med alle 3 Dosha ‘ene som er fremtredende. Derimot vi har alle 3 Dosha ‘ene i kroppen vår, uten dem ville vi ikke fungert. Dosha ‘ene som er fremtredende er som regel de som går i ubalanse.

For eksempel: En person «A» har 50 % Pitta, 35 % er Vāta og 15% Kapha. «A» har da sinns- og kroppstype Pitta-Vāta, det betyr at «A» har Pitta-Vāta som den naturlig kroppstype, kroppstypen «A» er født med. Det kan også bety at denne personen har sterk intelligens, kreativ og er kanskje en leder. Når «A» blir i ubalanse, blir «A» ofte overveldet, sint og føler seg overopphetet. «A» trenger å roe ned Pitta og Vāta i seg for å komme tilbake til den naturlige balansen.

Hvis du vil finne din kroppstype, kan du sjekke ‘Dosha Quiz-klikk her‘, du vil få en liten pekepinn hvilke Dosha som er fremtredende for deg. Det beste er selvfølgelig å kontakte en Maharishi Ayurvedisk konsulent eller terapeut som kan kartlegge kroppstypen mer nøyaktig.

Kilde: “Dosha, Personality and Relationships” by Dr Jim Brooks, and “Dharma Parenting” by Robert Keith Wallace, Frederic Travis