Uforenlig mat

Visste du at noen matsorter ikke går sammen med andre sorter? I AyurVeda kaller vi det uforenlig mat, mat som strider imot mat, og bør ikke kombineres.

Uforenelig mat

Når vi spiser uforenlig mat vil slaggstoffer eller giftstoffer bli lagret i kroppen på ubestemt tid. I AyurVeda blir det kalt Āma. Det er urenheter/slaggsstoffer som er forårsaket av ufordøyd mat. Med Āma i kroppen tettes nødvendig «kanaler» i kroppen; for eksempel kanaler mellom hode og kropp, mellom cellene, og kanaler som er viktig for opptak av næringsstoffer og energi. I følge AyurVeda er opphoping eller akkumulering av Āma hovedårsaken til de fleste sykdommer. For eksempel laktoseintoleranse kan årsaken være for dårlig kvalitet på melken, for mye behandlet eller kombinasjonen av andre mat sorter.

Melk, for eksempel, går ikke sammen med egg eller bakevarer med egg. Melk bør ikke spises med salat, syltet eller fermentert mat. Kjøtt og fisk skal heller ikke kombineres med melk. Melk og disse matsortene kan inntas hver for seg med minimum 30 minutters mellomrom. Det er også andre matsorter som ikke kan kombineres.

Uforenlig mat er “Incompatible food” på engelsk.

author avatar
Ayurveda Balance

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *