Kosthold – Generelle retningslinjer

“Freeimages.com/HalloweenH”

I Maharishi Ayurveda er det noen retningslinjer på hvordan du kan opprettholde eller fremme fordøyelsen. Mange vet at økologisk og ren mat er bedre enn prosessert mat, men selv om du spiser fersk og med en god kvalitet på maten, blir ikke maten fordøyd nok dersom du ikke spiser riktig. Ayurveda sier at mat som ikke fordøyes blir til Āma (les mer her).

Fordøyelsen starter allerede når du lukter og ser på maten, signaler sendes til hjernen. Hjernen bruker hukommelsen vår til å klargjøre kroppen til å fordøye de forskjellige matsortene/smakene. Mat som gir oss vann i munnen, er sleivet som er med på å fremme fordøyelsen. Så det gjelder å være bevisst/oppmerksom på maten vi spiser, og det er naturlig å spise tiltalende mat slik at sleiv produksjonen starter. Når maten er i munnen begynner fordøyelsen på alvor; enzymer i munn, magesekk og tarm jobber for fult for at maten nedbrytes og at næringsstoffer tas opp i kroppen. Maten bør tygges godt, og gjerne drikk temperert vann ved siden av. Spis nok, omtrent ¾ av din kapasitet, og sitt 5-10 minutter etter at du er ferdig med å spise. Unngå høye og overopphetet diskusjoner mens du spiser, fordi blodstrømmen går da i feil retning, som igjen gir dårlig fordøyelse.  

Hele tiden bør vi være bevisst på hva vi spiser, tenke på hvorfor vi spiser dette og hva maten gjør med kroppen. For eksempel, bør du reflektere over sjokolade-biten du spiser mellom måltider. Tenk over, nyt den og kjenn etter hva den gjør med deg. Det gjelder også med drikke.

Hvordan maten er laget har også en betydning for fordøyelsen. Hvis maten er laget i hyggelige omgivelser av en glad person, vil den ha størst påvirkning på oss (i positiv retning). Maten skal være tiltalende, deilig og behagelig for sansene. Fordøyelsen er svakest på morgenen og om kvelden, så frokost og middag (etter kl. 18) bør vi spise lett fordøyelig mat. Lunsj, derimot, er fordøyelsen sterkest. Da er det greit å spise det største måltidet på dagen, kanskje litt salat ved siden av, eller dessert etter måltidet.   

Generelle retningslinjer om kostholdet

 1. Spis i rolige omgivelser. Ikke jobbe eller se på TV, smarttelefon mens du spiser. Vær oppmerksom på å spise under måltidet. Sitt mens du spiser.
 2. Spis omtrent ¾ av din kapasitet, til du føler deg tilfreds, men lett
 3. Unngå å spise før forrige måltid er fordøyd. Tillat omtrent 6 timer mellom måltidene. Spis ved samme tid hver dag.
 4. Unngå kald mat og drikke
 5. Inkluder de 6 smakene i kostholdet i løpet av dagen. Ta hensyn til din kroppstype, eller andre fysiske behov.
 6. Spiss sunt og tiltalende mat etter kroppens ønske (oppnå balanse). Kroppens ønske er kroppens måte å oppnå balanse på. (Noen ikke-livsstøttende ønsker kan oppstå på grunn av vaner og ubalanse i fysiologien).
 7. Lunsj som hovedmåltid i løpet av dagen; lette og mindre måltider til frokost og middag (etter kl 18).
 8. Sitt noen minutter etter å ha spist
 9. Unngå spising rett før leggetid. Hvis du føler deg sulten, drikk et glass varm melk.
 10. Tygg godt, fordøyelsen starter i munnen
 11. Unngå store mengder med rå mat, for eksempel salat. Naturlig plantet og moden frukt er ok
 12. Velg Lacto-vegetar kosthold for å opprettholde balansen. Forandringer i kosthold bør gå gjøres gradvis (respektere prinsippene i Oka-satmya, les mer her)
 13. Unngå prosessert mat, ferdigmat.
 14. Favoriser/velg økologisk mat
 15. Unngå genmodifisert mat
author avatar
Ayurveda Balance

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *