Styrke Immunforsvar

Med et sterkt immunforsvar kan du forebygge infeksjoner, eller få mildere symptomer.

Det er mange måter å styrke immunforsvaret, og jeg skal nevne noen ved hjelp av Ayurvediske prinsipper. Årstiden her Nord forandrer seg fra høst til vinter, og alle giftstoffer eller slagstoffer vil vi gjerne rense ut av kroppen før en ny årstid starter. Et rense program er mer omfattende enn beskrevet nedenfor.

Første bud er å tenke på forbrenningen eller fordøyelsen, som heter Agni på Sanskrit og betyr ild. Velg mat og livstil som er lett for deg å fordøye.

Mat
Spis lett fordøyelig mat 3 ganger om dagen, og måltider bør være varm, kokt, hjemmelaget, fersk og økologisk. Spis mer kokte grønnsaker og kornsorter, velg et sunt mellommåltid. Unngå mat med gjær, og hvis du må spise brød er det bedre å spise ristet brød. Unngå kald mat og drikke fordi det vil slukke forbrenningen (ilden) din, og unngå sukker og salt. Mest av alt, kjenn etter hva din kropp tåler. Når sola er høyest på himmelen er din fordøyelse på det sterkeste, og det er da du kan spise den største måltidet i løpet av dagen. Så, frokost og middag bør være lettere enn ved lunsjtid. Adferd når man spiser har også noe å si fordøyelsen, så sett pris på maten, unngå å jobbe eller se på TV/smarttelefon når du spiser, spis i rolige omgivelser, tygg godt og la maten synke før du forlater bordet.

Trening
En 30 minutters rask gange er nok per dag, og spesielt en tur om morgenen. Selv om sola ikke har stått opp, gir den oss en positiv påvirkning som varer ut dagen. En gåtur, spesielt i naturen, vil roe oss ned og virke avstressende. For deg som ikke er i stand til å gå så mye, er 5-10 minutter daglig også greit.

Frisk luft
Hvis vi daglig puster inn frisk luft, er blodet i mer stand til å tilføre nok oksygen til hele kroppen (celler). Hvordan vi inhalere er også viktig: hvis vi er stresset, sint, deprimert eller ha panikk anfall vil cellene ikke få nok oksygen. Det kan igjen resultere i svakere immunsystem. Lær deg meditasjon eller pusteteknikk, og gå mer ut i naturen.

Tilskudd, supplementer
I nord har vi lite sol på vinterhalvåret, så ekstra D-vitamin vil hjelpe å holde immunforsvaret oppe. Andre antioksidanter eller vitaminer kan være lurt å ta. Sjekk ut hvilke vitaminer grønnsaker gir deg. Vitaminer fra mat er bedre enn å spise tilskudd, men ofte er ikke mat nok.

Vis takknemlighet
Generelt hjelper det å være takknemlig og sette prise på hva vi har, det gir en positiv påvirkning på vårt nervesystem som igjen er tilknyttet til vår kropp systemer. Hver dag finner du en ting du kan være takknemlig for. Det kan gjerne være noe smått slik som: «Jeg er takknemlig for skoene mine», «Jeg er takknemlig for maten jeg har på bordet», «Jeg er takknemlig for at det finnes fugler i skogen», «Jeg er takknemlig at min nabo ikke bråker» og så videre. Skriv gjerne en dagbok om hva du er takknemlig for.

Dette var noen tips for å forbedre immunforsvaret. Det er viktig at det du endrer ikke er belastende for kroppen og at det føles vanskelig. Gjør det som passer deg best; som gjør deg glad og som du kan mestre.

author avatar
Randi Eriksen AyurVeda konsulent, Allmenn Naturterapeut
Randi Eriksen vokste opp på Stjernøya i Altafjorden, og har bodd både i Sør-Norge og Sveits før hun returnerte tilbake til Norge og Alta i 2021.  Randi tok hun en Mastergrad i Maharishi Ayurveda og integrert medisin, ferdig i 2020. Hun ble godkjent NNH allmenn naturterapeut i 2023. Hun jobber som Ayurveda konsulent og har kunnskap å finne kroppstype/sinnstype, forbedre din helsetilstand med kosttilskudd, tilpasset diett og livstilsendring. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *